Beverwijk, De Pijp

Bedrijventerrein en havengebied De Pijp ligt ten oosten van het centrum en het woongebied van Beverwijk en heeft een directe aansluiting op de A22 en de A9. Een groot deel van het terrein wordt gebruikt voor recreatie (Beverwijkse Bazaar) en een aantal meubelzaken. De haven staat rechtstreeks in verbinding met het Noordzeekanaal.

Het Business Park IJmond ligt op het grondgebied van de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk. De bedrijven op dit terrein houden zich bezig met productie, groothandel, transport en distributie, op- en overslag, R&D. Er is ook relatief veel kantoorruimte aanwezig. Het Regionaal Technologie Centrum IJmond is hier onder andere gevestigd. Tata Steel levert, als eigenaar van het Business Park IJmond, diensten aan de gevestigde bedrijven.

In the spotlights

Ook op bedrijventerreinen de Pijp, Noordwijkermeer en Grote Hout / Businesspark IJmond lopen de projecten GreenBiz Green Deal en GreenBiz Energy.

En verder

Op het bedrijventerrein is begin 2019 actief ingegaan op het aanbod van vereniging GreenBiz IJmond om de aanvraag van de SDE+ subsidie te faciliteren en met succes! RVO heeft namelijk voor 10 ha aan zonnepanelen toegekend. Vrijwel alle aanvragen zijn goedgekeurd, voor sommige is uitstel gevraagd. Het idee is dat de bedrijventerreinen in de IJmond, vooral via zonnepanelen, hun eigen energie gaan opwekken. Wek je als ondernemer meer energie op dan je verbruikt, dan lever je het surplus terug aan het energienetwerk. Met het opzetten van GreenBiz Energy, een lokale energie markt, zorgt GreenBiz IJmond ervoor dat het overschot aan lokaal opgewekte energie gebruikt kan worden door collega-ondernemers in de regio.

Samenwerking met de gemeente Beverwijk

De gemeente Beverwijk heeft in 2019 de visie bedrijventerrein opgesteld. Vereniging GreenBiz IJmond is gesprekspartner op het thema duurzaamheid.

Omgevingsdienst IJmond

GreenBiz IJmond wordt ondersteund door de Omgevingsdienst. Neem contact op met Nick Ruiter: nruiter@odijmond.nl, mobiel: 06-42708094 of telefoon: 0251-263863

Interreg

Dankzij het EU-programma Interreg 2 Zeeën kan Omgevingsdienst IJmond de verduurzaming van het havengebied in de gemeenten Beverwijk en Velsen versnellen. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt dit project financieel, net als de Provincie Noord-Holland en Provincie Zuid-Holland. De subsidie geeft ruimte om kennis en ervaring aan te trekken om de ambities, zoals energiepositieve (havengebonden) bedrijventerreinen op grote schaal waar te maken. Zie ook: www.pecs2seas.eu

Beverwijk VK


De kerngroep van ondernemers bestaat uit:

  • Arian Kaptein (Visser Elektrotechniek)
  • Huib Visser (Visser Elektrotechniek)
  • Jaap Zijlstra (Post Staalbouw)
  • Rob de Visser (Harsveld)
  • Annabel Aardenburg (De Broedmachine)