Bijna 122 ton jaarlijkse CO2-reductie door Heemskerkse ondernemers, samen met GreenBiz IJmond

Gepubliceerd op 23 september 2021

Al meer dan 43 bedrijven op bedrijventerrein De Houtwegen/De Waterwegen hebben een kosteloze energiescan uitgevoerd via GreenBiz IJmond. Hierna hebben zij maatregelen genomen om de CO2-uitstoot te verminderen. Hiermee stootten deze Heemskerkse ondernemers per jaar nu bijna 122.000 kilo minder CO2 uit. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 180 huishoudens! Om de successen te delen en elkaar te leren kennen, organiseerde GreenBiz IJmond op woensdag 15 september een ondernemersbarbecue op De Houtwegen/De Waterwegen.

et thema was duurzaam ondernemen, verbinden en inspireren. Hoe kan het bedrijfsleven, in samenwerking met de overheid, de CO2 nog verder, nog meer en sneller naar beneden brengen? En wat kan GreenBiz IJmond voor hen betekenen?

GreenBiz IJmond ondersteunt en ontzorgt

Het (M)KB verbruikt veel energie en stoot veel CO2 uit. Daarom spelen zij een belangrijke rol bij de CO2-reductie in Nederland. Door bijvoorbeeld samen energiemaatregelen te nemen, dus een collectieve aanpak, bereiken zij snel resultaat. In het aanvragen van subsidies voor deze maatregelen ondersteunt GreenBiz IJmond (een vereniging voor en door ondernemers) de bedrijven.

Naast het aanbieden van een energiescan, om inzicht te krijgen in het huidige energieverbruik, geeft GreenBiz IJmond een advies op maat welke energiebesparende maatregelen een ondernemer kan doorvoeren. Met het lokale platform GreenBiz Energy zorgt GreenBiz IJmond ervoor dat ondernemers lokaal hun energie kunnen leveren en afnemen zodat duurzaam opgewekte energie in het gebied blijft en daarmee het net ontlast wordt. Zo ontzorgt GreenBiz IJmond de ondernemers. Gaatze de Vries, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Heemskerk, onderschrijft het belang van de collectieve aanpak.

Gaatze de Vries: “De gemeente gaat graag de samenwerking aan met ondernemers en GreenBiz IJmond om de klimaatdoelstellingen te behalen. Zo financiert de gemeente deels de projecten van GreenBiz IJmond en denkt actief mee naar duurzame oplossingen voor bedrijven en bedrijventerreinen. En dat bespaart de ondernemers tijd en geld zodat ze kunnen blijven doen waar ze goed in zijn. Ondernemen. Maar wel op een duurzame manier.”

Lokale ambassadeurs

GreenBiz IJmond werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven. Eén van de succesfactoren is het samenwerken met ambassadeurs op de verschillende bedrijventerreinen in de IJmond waardoor de wensen, inbreng en de kennis vanuit het bedrijfsleven benut kunnen worden. Zo komen de knelpunten vanuit de praktijk naar boven.

Marc Zagwijn, Pressofoon Beheer: “Ik zet mij vanaf 2019 in als ambassadeur van GreenBiz IJmond. Ik vind het belangrijk om mee te denken over verduurzamen binnen het bedrijf en op het bedrijventerrein. Samen aan de slag zorgt voor snellere resultaten. De begeleiding van GreenBiz IJmond zorgde voor een stukje bewustwording: verduurzamen is cruciaal in deze tijd. Ook de ondersteuning door GreenBiz IJmond bij het uitvoeren van duurzame maatregelen is heel prettig. Er wordt daadwerkelijk iets aangeboden waar ik mee aan de slag kan binnen mijn bedrijf.”

gastheer en ambassadeur Ramon Bakker van Bakker Buitenleven aan het woord

Gastheer en ambassadeur Ramon Bakker van Bakker Buitenleven aan het woord