Internationale partners PECS-project komen samen bij ODIJ

Gepubliceerd op 5 december 2017

De Europese partners in het Interreg 2 Zeeën project Ports Energy and Carbon Saving (PECS) kwamen woensdag bijeen bij Omgevingsdienst IJmond. Gezamenlijk zijn voorbereidingen getroffen voor de officiële start van het project in januari 2018. In totaal tien partners waaronder havens, decentrale overheden, private partijen en kennisinstellingen uit Nederland, Engeland, Frankrijk en België ondersteunen elkaar in het onderzoeken en ontwikkelen van CO2-arme technieken die zullen worden toegepast in havengebonden gebieden.

Dankzij het EU-programma Interreg 2 Zeeën kan Omgevingsdienst IJmond de verduurzaming van het havengebied in de gemeenten Beverwijk en Velsen versnellen. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt dit project, net als de Provincie Noord-Holland. De subsidie geeft ruimte om kennis en ervaring aan te trekken om de ambities, zoals energiepositieve (havengebonden) bedrijventerreinen, op grote schaal waar te maken.

Samenwerking

Omgevingsdienst IJmond is trotse partner in het PECS-project. In dit project zal ODIJ het meest investeren in het ontwikkelen van een Local Energy Market-platform. Doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van energiebronnen als zonne-energie en windenergie, is er vermeerderde druk op het elektriciteitsnet. Hiervoor is het LEM-platform een oplossing.

Interreg_PECS_30112017

GreenBiz-project Kagerweg Energiepositief

Door binnen het PECS-project kennis en ervaring uit te wisselen met diverse partijen wordt concreet bijgedragen aan het ontwikkelen van tools en technieken die ingezet kunnen worden om havens en bedrijventerreinen in het havengebied energiepositief te maken. Een voorbeeld hiervan is het succesvolle GreenBiz IJmond project Kagerweg Energiepositief dat zich momenteel in de onderzoeksfase bevindt. Bedrijventerrein Kagerweg/Wijkermeer wordt ingezet als testgebied en kan straks profiteren van de bruikbare uitkomsten van het PECS-project.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op www.interreg2seas.eu/en/ports-energy-and-carbon-savings, www.odijmond.nl/interregpecs en www.greenbizijmond.nl/kagerwegenergiepositief. U kunt zich daar ook inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.


Logo_PECS