100.000 vierkante meter dak voor zonne-energie

Gepubliceerd op 14 maart 2019

100.000 m2 aan bedrijfsdaken vol met zonnepanelen. Dat is het resultaat van een intensieve campagne van GreenBiz IJmond naar de ondernemers in de regio. Meer dan 20 ondernemers doen mee in de voorjaarsronde van de SDE+ subsidieaanvraag voor zon. Wanneer alle zonnepanelen geplaatst zijn, is dat een productie-unit van 10 megawatt aan energie. Voor de beeldvorming: dat is het energieverbruik van maar liefst 3.000 huishoudens.

Duurzame energie

SDE staat voor Subsidie Duurzame Energie. Met deze subsidie wil de overheid de productie van duurzame energie rendabel maken. De subsidie dekt de meerkosten van de productie van bijvoorbeeld zonne-energie. Zo kan duurzame energie concurreren met fossiele energie. Het aanvragen van de subsidie vraagt wel even wat handigheid: de overheid stelt specifieke eisen per type productie-installatie en daarnaast bepaalt het moment van indienen de slaagkans en de hoogte van de subsidie. GreenBiz IJmond heeft zich de materie eigen gemaakt en zorgde ervoor dat de aanvragen nu klaar staan om ingediend te worden. De ondernemer heeft er op deze manier bijna geen omkijken naar.

Lokaal energie produceren en consumeren

“De aanvraag van de SDE+ subsidie en het opschalen van de duurzame productie van energie in de IJmond staat niet op zichzelf”, vertelt Jan Boudesteijn, voorzitter van GreenBiz IJmond. “Het is, wat ons betreft, de opmaat naar het realiseren van een lokale energie markt. GreenBiz Energy noemen we dat.” Via de lokale energie markt wordt elektriciteit rechtstreeks tussen producenten en verbruikers in de regio verhandeld.

Kick-off GreenBiz Energy

Donderdag 4 april vindt de kick-off van GreenBiz Energy plaats. Ondernemers die interesse hebben om ofwel zonne-energie te produceren ofwel lokale energie af te nemen, zijn van harte welkom in de Vuurlinie in Beverwijk. “Klimaat- en energie-expert Diederik Samson komt naar Beverwijk om deze unieke ontwikkeling in de IJmond af te trappen”, zegt Boudesteijn. “We hopen zoveel mogelijk ondernemers uit de regio te begroeten. Deze duurzame stap is namelijk niet alleen goed voor het milieu, er zit ook gewoon een mooi verdienmodel achter”. Meld u nu aan!

GreenBiz IJmond

Onder de noemer GreenBiz IJmond werken ondernemers in de IJmond samen aan het verduurzamen van het eigen bedrijf én het bedrijventerrein. GreenBiz IJmond is georganiseerd als vereniging, wordt ondersteund door Omgevingsdienst IJmond en werkt bovendien nauw samen met OV IJmond.

Meer informatie over GreenBiz IJmond en GreenBiz Energy en aanmelden voor de kick-off: www.greenbizijmond.nl

Foto bijeenkomst 7 mrt19_def