Vergeet uw klimaatinstallatie niet deze zomer!

Gepubliceerd op 16 juli 2019

Koelen en/of verwarmen terwijl er niemand in het pand is. Uit onderzoek van TNO blijkt dat ondernemers tot wel  € 10,- per vierkante meter per jaar onnodig verstoken. Ook de resultaten van Omgevingsdienst IJmond sluiten hierop aan. In 70% van de gebouwen staat de klimaatinstallatie niet energie-efficiënt ingeregeld. Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Is uw bedrijf tijdens de zomerperiode dicht of minder lang open? Dan is het aan te raden te kijken of uw klimaatinstallatie daarop berekend is. In een goed geklimatiseerd gebouw heeft elke cv-groep een eigen optimalisatie die ervoor zorgt dat de groep niet te vroeg begint en niet te laat eindigt met verwarmen, ventileren en koelen. Het blijkt dat tijdens de zomerperiode en tijdens feestdagen vaak onnodig wordt verwarmd, gekoeld of ververst. Door de installatie beter af te stellen kan veel bespaard worden.

Datalogger

In een gemiddeld gebouw wordt elk jaar tussen de € 2,- en € 10,- per m2 onnodig extra energie gebruikt omdat de klimaatinstallaties fout zijn ingeregeld. Bent u benieuwd hoe dat bij u zit? Omgevingsdienst IJmond biedt kosteloos het gebruik van de datalogger aan. Een datalogger is een meetinstrument ter grootte van een koffer waaruit drie sensoren worden geleid. Deze sensoren meten de temperaturen van bijvoorbeeld de cv-leiding, de gekoeld-waterleiding/koelinstallatie en de temperatuur van de lucht uit de luchtbehandelingsinstallatie.

Voor de korte termijn kunt u natuurlijk zelf naar de instellingen kijken en het systeem aanpassen, maar voor de langere termijn kan uw installateur adviseren over het optimaliseren van uw verwarming en koeling.


Wie stookt? De ketel of de baas?

Wij zien dat bij veel bedrijven installaties (nog) niet optimaal zijn ingeregeld. In de zomerperiode, de koudere maanden en tijdens feest- en vakantiedagen maar ook wanneer panden voor werknemers gesloten zijn, wordt vaak onnodig verwarmd, gekoeld of lucht ververst. Door deze installaties optimaal in te regelen, besparen ondernemers al snel 10 tot 30% op hun energierekening. Onze datalogger geeft inzicht in de inregeling en met ons meetrapport bieden onze energiespecialisten u handvatten om actie te nemen. Slim energie besparen begint met inzicht in het energieverbruik.